Meno:Marek
Priezvisko:Kajan
Názov:Analýza vínneho mikrobiómu
Vedúci:Mgr. Jaroslav Budiš, PhD.
Rok:2023
Kľúčové slová:víno, mikrobióm, amplikónové sekvenovanie, kvasenie
Abstrakt:V tejto práci sme sa pozreli na vývoj vínneho mikrobiómu počas fáz kvasenia vina. Pozerali sme sa na zloženie fungálnych a aj bakteriálnych komunít. Taktiež sme porovnávali vplyv rôznych štartérov na vínny mikrobióm. Dáta boli zberané v rokoch 2018 a 2019, medzi ktorými bol aj veľký rozdiel v počasí počas rastu hrozna. Fungálne komunity boli dominované kvasinkami z rodu Saccharomyces vo všetkých fázach kvasenie, v oboch rokoch a v každom štartéry. Vo vzorkách, kde bol použitý štartér obsahujúci kvasinky Lachancea thermotolerans sme zaznamenali mierne zvýšenie metrík alfa diverzity, oproti iným štartérom. Fungálne populácie boli bohatšie a vyrovnanejšie v týchto vzorkách. Stále však dominovali kvasinky rodu Saccharomyces. V bakteriálnych populáciach nebolo vidno žiaden vplyv rôznych štartérov na zloženie popúlácie baktérií. Rozdiel však bolo vidno na základe rôzneho počasia v rokoch odberu vzoriek. V oboch rokoch sa vo vzorkách nachádzalo veľa baktérií, produkujúcich kyselinu octovú ako napríklad Gluconobacter a Komagataeibacter. Taktiež sme našli baktérie zodpovedné za mliečne kvasenie ako napríklad Lactobacillus. Veľký rozdiel medzi rokmi bol hlavne pri RNA aktivite v roku 2018. Túto aktivitu dominovali baktérie rodu Escherichia- Shigella. V roku 2019 takáto dominancia nebola.

Súbory bakalárskej práce:

Analyza_vinneho_mikrobiomu_kajan.pdf
Source_code_and_results.zip

Súbory prezentácie na obhajobe:

Upraviť