Meno: | Marek |
---|---|
Priezvisko: | Kajan |
Názov: | Analýza vínneho mikrobiómu |
Vedúci: | Mgr. Jaroslav Budiš, PhD. |
Rok: | 2023 |
Kľúčové slová: | víno, mikrobióm, amplikónové sekvenovanie, kvasenie |
Abstrakt: | V tejto práci sme sa pozreli na vývoj vínneho mikrobiómu počas fáz kvasenia vina. Pozerali sme sa na zloženie fungálnych a aj bakteriálnych komunít. Taktiež sme porovnávali vplyv rôznych štartérov na vínny mikrobióm. Dáta boli zberané v rokoch 2018 a 2019, medzi ktorými bol aj veľký rozdiel v počasí počas rastu hrozna. Fungálne komunity boli dominované kvasinkami z rodu Saccharomyces vo všetkých fázach kvasenie, v oboch rokoch a v každom štartéry. Vo vzorkách, kde bol použitý štartér obsahujúci kvasinky Lachancea thermotolerans sme zaznamenali mierne zvýšenie metrík alfa diverzity, oproti iným štartérom. Fungálne populácie boli bohatšie a vyrovnanejšie v týchto vzorkách. Stále však dominovali kvasinky rodu Saccharomyces. V bakteriálnych populáciach nebolo vidno žiaden vplyv rôznych štartérov na zloženie popúlácie baktérií. Rozdiel však bolo vidno na základe rôzneho počasia v rokoch odberu vzoriek. V oboch rokoch sa vo vzorkách nachádzalo veľa baktérií, produkujúcich kyselinu octovú ako napríklad Gluconobacter a Komagataeibacter. Taktiež sme našli baktérie zodpovedné za mliečne kvasenie ako napríklad Lactobacillus. Veľký rozdiel medzi rokmi bol hlavne pri RNA aktivite v roku 2018. Túto aktivitu dominovali baktérie rodu Escherichia- Shigella. V roku 2019 takáto dominancia nebola. |
Súbory bakalárskej práce:
Analyza_vinneho_mikrobiomu_kajan.pdf |
Source_code_and_results.zip |
Súbory prezentácie na obhajobe: